26 Ekim 2015 Pazartesi

NBA de Yeni Sezon


NBA de yeni sezon yarın oynanacak 3 maçlar start alıyor ve Haziran ayının muhtemelen sonuna kadar bizi sürükleyecek heyecan kaldığı yerden devam ediyor.Yazıda tamamen sıralama odaklı ufak değerlendirmelerde bulunacağım ve tamamı ile özneldir.

DOĞU KONFERANSI 

1- Cleveland Cavaliers : Geçtiğimiz sezon şampiyonluğu finalde kaybeden Cavaliers, bu sezona daha iddialı giriyor.Şampiyonluğu kaybetmelerinde temel etken bana göre korkutucu Warriors takımı ile karşılaşmak değil ; yarı yolda Kyrie Irving ve Kevin Love gibi çok değerli 2 elemanı kaybetmek oldu.Lebron James takımını tek başına sırtlamaya çalışsa da finaller için performansı yeterli kalmadı ve Cavs tarihindeki ilk şampiyonluk fırsatını geri tepti. Yaz döneminde yaptıkları Mo Williams ve Richard Jefferson hamleleri takım için yerinde hamlelerdi.Özellikle Mo Williams'ın ne yapacağını merakla beklemekteyim.Lafı fazla uzatmadan Cavaliers'ın Doğu'yu domine edip ilk sırayı alacağına inanıyorum.

2- Chicago Bulls : Sezon biter bitmez Tom Thibodeau'yu kovan Bulls,Fred Hoiberg'i takımın başına getirdi.Thibodeau çoğu zaman Bulls'un içinde olan potansiyeli baltamasıyla olumsuz yönde ün yapmış bir koçtu. ( bana kalırsa da öyleydi.) Hoiberg'in NBA arenasında ilk koçluk deneyimi olsada Bulls'un olumlu işler yapacağına inanıyorum.Oldukça lüks bir pota altı kadrosu bulunan Bulls da temel sıkıntı Derrick Rose'un bir türlü sağlıklı kalamaması durumu.MVP 1 sezonu tam sağlıklı geçirse neler olur kendisini sevenleri eminim en çok bu soruyu soruyordur. Tabi diğer bir sakat Dunleavy de sezon boyu sakatlıklarla uğraşırsa Snell ve McDermott'un vereceği katkının önemi artacak.Bulls takımının önündeki en büyük engel sakatlık.

3- Atlanta Hawks :  Ne sezondu ama! Hawks geçtiğimiz sezon inanılmaz işler yaparak ligin en iyi 2.derecesini elde etmiş ve kulüp tarihindeki rekorların altını üstüne getirmişti.Play-offlarda beklenildiği gibi tecrübe faktörü onların yanında olmadı ve çoğu takım gibi onlarda sekmeye uğradılar.Yazın yapılan hamlelere bakacak olursa Tim Hardaway Jr. ilavesini yerinde buluyorum,Tiago Splitter ise zaten hali hazırda oldukça iyi bir 4 ve 5 numarası bulunan takıma ne gereği olduğunu pek anlamamış olsam da kalitesi belli bir isim.DeMarre Carroll gibi çok kıymetli bir oyuncusunu en büyük rakiplerinden Raptors'a kaptıran Hawks sezon içinde bunun cezasını çok çekecektir.Ancak bu noktada da gittikçe olgunlaşan bir Dennis Schröder gerçeği çıkıyor.Schröder her geçen üstüne koyarak ilerliyor ve NBA'nin all-around guardları arasına girmemesi için potansiyel bakımından bir sıkıntısı yok.Budenholzer'in Splitter-Millsap-Horford üçlüsünü nasıl kullanacağı sezon için anahtar olacak.Hawks'ın geçtiğimiz sezona göre gerilerde yer alacağını ama play-offda olumlu işler yapacağını düşünüyorum.

4- Toronto Raptors : Her sezona fırtına gibi girip kabus gibi noktalayan Raptors bu sezon değişmek istiyor.Bu doğrultuda birkaç iyi hamle de yapılmış olsa da yeterli mi göreceğiz.Yaz döneminde Aamir Johnson,Louis Williams ve Greivis Vazquez gibi önemli oyuncularını kaybeden Raptors DeMarre Carroll,Cory Joseph,Luis Scola ve Bismack Biyombo gibi oyuncuları renklerine bağladı.Carroll hamlesini yuvarlak içine almak gerek.Sezon ilerledikçe kıymeti anlaşılacaktır.Lowry-Rozan-Carroll ve Valanciunas dörtlüsünü bile bir arada oynarken hayal ettiğimde içim kıpır kıpır oluyor.Ben Raptors için bu senenin o sene olmasını diliyorum.

5- Milwaukee Bucks : Sanırım bahis oynama seçeneğim olsa NBA'nin 3 veya 4 seneki şampiyonunun Bucks olacağı üzerine oynardım.Oldukça iyi bir genç çekirdek kadrosu bulunan Jason Kidd'li Bucks bu sezona daha iddialı giriyor.Geçen sezon işler yolunda giderken takasın son günü yapılan MCW hamlesi ile takımı alaşağı eden yönetim,en azından bu yaz akıllı işler yaptı.Greivis Vazquez hamlesi 2 defa haneye + olarak yazar.Jabari Parker'ın sakatlıktan iyi bir şekilde döneceğini varsayarsak ligin tozunu atması uzak bir ihtimal değil.Yunan Antetokounmpo da her geçen gün büyüyor ve şehrin sorumluluğunu omuzlarına almaya hazır.Bucks'ın maçları kaçırılmamalı.

6- Miami Heat : Lebron James ile yollarını ayırdıktan sonra PO dışında kalan Miami,sabırlı bir sene geçirerek akıllı hamleler yaptı.Draft gecesi yapılan Justise Winslow seçimi draftın en büyük "steal"ı olurken Gerald Green'in takıma katılması da büyük artı.Dwyane Wade'in sağlık durumu Heat'in sezonda ne kadar zirveye çıkacağı hususunda 1.faktör olurken, Goran Dragic'in ise takım liderliğini eline sağlam bir şekilde alması gerekiyor.Gün geçtikçe başka bir boyuta çıkan Hassan Whiteside da kaldığı yerden devam edecektir.Miami'den yılın çaylağı bile çıkabilir,parlak bir sezon onları bekliyor.

7- Washington Wizards : Güzel bir seneydi ama güldük eğlendik bitti cümlesini kullanmamın en doğru olduğu takım sanırım Wizards.Çoğunlukla John Wall ve Paul Pierce önderliğinde geçtiğimiz sezonu idare eden Wizards için bu sezon işler sıkıntılı,Pierce'ın takımdan ayrılışının yanı sıra yaz döneminde kadroyu yeteri kadar güçlendiremeyen Wizards " tecrübe" faktöründen olsa gerek Gary Neal ve Alan Anderson gibi isimleri transfer etti. John Wall uzun süreli bir sakatlık yaşarsa PO dışında dahi kalabilirler,iyimser davranarak 7 yazıyorum.

8- Indiana Pacers :  Bu sezon ilgiyle takip edeceğim Pacers da 1.sebep elbetteki Paul George'un dönüşü olacak,Lebron'un belalısı PG'nin yeni sezonda neler yapacağı şehri için çok önemli olacak.Draft da Myles Turner'ı seçerek eksik olan pota altına bir takviye yapan Pacers, o bölgeye yaz transfer döneminde Jordan Hill gibi değerli bir parçayı ekledi.Yapılan en önemli takviye şüphesiz Monta Ellis hamlesi olurken, Ellis-George ikilisinin uyumuna göre daha üst sıralarda da yer alabilirler.Kendi kaderlerini kendileri çizecekler.

9- Detroit Pistons : Transfer dönemini belkide en hareketli geçiren takımlardan biri onlardı.Her ne kadar draft da Winslow'u niye seçmediklerini anlamasam da Stanley Johnson da kalitesi ve potansiyeli yüksek olan bir isim ve bu noktada telafi edilebilir kalıyor. Ağırlık olarak takımın bench sıkıntısı çektiği kısalara yönelen Pistons da Steve Blake ve Danny Granger hamleleri yazın en başarılı hamleleri olarak göze çarpıyor.

10- Charlotte Hornets : Frank Kaminsky seçimi saçma sapan bir seçim olsa da MJ'ye güvenenlerin sayısı azımsanmayacak derecede fazla.İyi bir kadro kurmuşken Winslow veya Johnson şu kadronun kreması olabilirdi ama MJ böyle yapmak istedi.Nicolas Batum ve Jeremy Lamb kendilerini daha da ön plana atma şanslarına erişeceklerdir.PO yapmalarını diliyorum ama zor.

11- Boston Celtics : Geçtiğimiz sezon ki peri masalının ardından Celtics'e gereksiz bir sorumluluk yüklendiği kanaatindeyim.Gerçi yüklenenler haksız da sayılmaz,tanking yaparlarken kendilerini birden PO da bulan Celtics o ortamda da harika mücadele etmişti.David Lee ve Aamir Johnson hamleleri 10 numara hamleler oldu onlar için ve özellikle Lee'nin vereceği katkıya bağlı olarak PO potasına yükselebilirler.

12- Orlando Magic :  Magic artık beklenen patlamayı yapma zamanının geldiğinin farkında mı değil mi bunu bize bu sezon gösterecek.Drafttan Mario Hezonja'yı seçen Magic yerinde bir hamle yaptı.Yine bir potansiyel vaat eden Shabazz Napier'ı da transfer eden Magic patlamaya hazır bir bombayı oluşturdu.Şimdi geriye kalan o bombanın nasıl patlayacağı,ben yine de bu sezon eğlenceli maçlar izletip sonuca gidemeyeceklerini düşünüyorum.

13-Brooklyn Nets :  Aslında buraya sadece Brook Lopez de yazsam olurmuş.Tamamen Brook Lopez'in omuzlarının üstünde PO'ya girebilen Nets az kalsın sezonu domine eden Hawks'ı eleyecekti bile! İyi bir pota altına sahip olsalar da Joe Johnson'ın ağırlık olarak istatistik kasacağı bir sene olacağı kanaatindeyim.

14- Philadelphia 76ers : Jahlil Okafor! Bu kadar uzunu ne yapacaklar hala yıllardır çözmüş değilim ama Okafor kişisel olarak da büyük hayranı olmuş olduğum bir oyuncu.Kimse onlardan şuan PO yapmalarını beklemiyor ama durduk yere acayip işler yapabiliyorlar.Potansiyelini Sacramento çöplüğünde harcamakta olan Niki Stauskas'ı renklerine bağlayan 76ers bu sezonun yine en renkli takımı olacak.

15- New York Knicks : Knicks için pozitif olmaya çalıştım ama ancak bu kadarını yapabildim,hazırlık maçlarında Carmelo dahil tüm takım olumlu görüntü vermiş olsa da her sene aynı tas aynı hamam diyebiliriz onlar için.Tabii bir de Porzingis gibi skandal bir seçimleri var.


BATI KONFERANSI

1- Houston Rockets : Geçtiğimiz sezon PO da yaptıkları şey olağanüstüydü ve kendilerinden nefret eden çoğu kişiyi bile saygı duydurttular. Josh Smith gibi bir virüsten kurtulup yerine Ty Lawson ve Marcus Thornton gibi çok kıymetli oyuncuları eklediler.Çoğu maçta Harden'ın eline bakan takımın artık 2.bir alternatifi var ve hatta Lawson çoğu maçta ön planda olacaktır.Harden'ın MVP için gereksiz şovlara girmeyip,pragmatik bir sene geçirmesi durumunda Rockets'ın alacağı mağlubiyet sayısı 20'den fazla olmayacaktır.

2- Golden State Warriors : Hawks için ne seneydi ama girişini yapmıştım ama aslında Warriors için bu tarz cafcaflı bir giriş gerek.NBA tarihinin en iyi 2.derecesini elde ettikten sonra "tecrübesizler yapamazlar" eleştirilerine inat PO'yu da kasıp kavuran ve şampiyonluğu alan Warriors güzel basketbolun karşılığını herkese sundu.Yaz döneminde David Lee gibi önemli bir ismi kaybetseler de çekirdek kadro korunmakta.Steve Kerr'in yansıttığı anlayış ortada,geçtiğimiz sezon ki başarıyı tekrarlamamaları için hiçbir sebep yok,tabi ki Stephen Curry'nin sağlıklı kalması durumunda.

3- San Antonio Spurs : Kağıt üzerinde en korkutucu takım Spurs desem yanılmış olmam herhalde.Zaten kusursuz olan kadrosuna LaMarcus Aldridge gibi -bence en iyi 4 numara- harika bir oyuncuyu ekleyen Spurs bunların yanında David West,McCallum ve Marjanovic gibi isimleri renklerine bağladı.Belinelli ve Splitter Spurs organizasyonuna veda eden isimler olsalar da yokluklarının çok aranacağını düşünmüyorum.Popovich'in rotasyon yapma olasılığını kenara bırakırsak onları zirveye yazardım ama böyle bir gerçeği atlayamadım.

4- Oklahoma City Thunder : OKC sonunda Scott Brooks kımılından kurtuldu ve yerine Billy Donovan'ı getirdi.Bulls ve OKC'nin bu kadar iyi olup aynı orantıda berbat koçlar tarafından yönetilmesine taraftarı olmamış olmama rağmen ben üzülüyordum.Draft da 14.sıra da yer alan OKC,Cameron Payne'ı alarak nefis bir hamle yaptı. Westbrook ve Durant ikilisinin 82 maç yan yana oynayacağını düşünür Enes ve Ibaka'nın da minimum oranda sakatlanacağını varsayarsak Batı liderliğini alabilirler.

5- Los Angeles Clippers : Clippers PO da yaşanan hayal kırıklığından sonra yazı dolu dolu geçirdi ama iyi mi oldu kötü mü oldu,sanki cevabım kötüden yana gibi.Paul Pierce hamlesi yerinde ve gerekli bir hamle olsa da Lance Stephenson ve Josh Smith hamleleri hoşuma gitmediler.Chris Paul bu kadroyu da şampiyon yapamazsa bıraksın gitsin tarzı ağır iddialar olsa da o kadar kolay olduğunu düşünmüyorum.

6- Memphis Grizzlies : Transfer dönemini sessiz sakin geçiren takımlardan ligin en iyi 3 savunma takımından biri olan Grizzlies, bu sezonda korkutucu Batı da en büyük silahı olan savunmasına güvenecek.Tony Allen,Zach Randolph ve Mike Conley gibi değerli savunma elemanlarına güvenen,Marc Gasol'ün liderliğine sığınan Grizzlies için keyifli bir sezon olacaktır.Matt Barnes hamlesi ne kadar yararlıdır tartışılır ama Grizzlies organizasyonuna katkı verecektir.

7- New Orleans Pelicans : Geride kalan sezonda şampiyonun bile kaderini Spurs'u normal sezonun son maçında yenişiyle çizen Pelicans,bu sezona Alvin Gentry yönetiminde girecek.Kadroda tek gereksiz bulduğum Eric Gordon yerine faydalı bir isim bulamasalar da yine martı kaşa(!) güveniyor olacaklar.Anthony Davis artık süperstar klasmanında oynayacağı bir sezona başlıyor ve bunu takımını PO'ya sokarak kanıtlamak zorunda.

8- Utah Jazz : Jazz artık pişeceği kadar pişmiş durumda ve bu sezon onlar için PO zamanı geldi.Giderek gerileyen bir Mavericks,üstüne koyamayan Kings,ne yapacağı muallak olan Suns ve eski gücünü arayan Lakers varken bundan daha uygun bir ortam bulmaları da zor.Tek üzüntüm Dante Exum'un çok talihsiz bir sakatlık yaşaması.Yine de Rudy Gobert ve Trey Burke liderliğinde harika bir sezon geçireceklerine inanıyorum.

9- Dallas Mavericks : DeAndre Jordan olayı yazın en flaş 3 olayından biri olarak hala geçerliliğini korumaktayken Mavericks sarsıntılı bir sezon öncesi geçiriyor.Hazırlık maçlarında galibiyeti bulunmayan ve dahası lige hiç de hazır bir görüntü çizmeyen Mavericks Monta Ellis gibi değerli bir oyuncusunu da kaybetti.Öyle ki pota altı için JaVale Mcgee'ye boyun eğdiler.(!) Wesley Matthews ve Deron Williams hamleleri kağıt üstünde oldukça iyi hamleler ama getirisi ne olur zaman gösterecek.Sezon bittiğinde "Ah be Jordan,keşke kabul etseydin o teklifi" nidaları yükselecektir Mavericks cephesinde.

10- Phoenix Suns : Suns her sezon eğlenceli basketbolu iliklerimize kadar yaşatsa da bir türlü PO göremedi ve hep çizgiden döndü.Draft günü Devin Booker'ın renklerine bağlayarak SG konusunda ki açığını bir nevi kapatan Suns, Dragic'ten sonra olan boşluğu bir türlü dolduramadı.Suns'un ne yapacağını kestirmek zor,Eric Bledsoe ve Brandon Knight'e bağlı bir sezon geçirecekler.

11-Sacramento Kings : Kadro çok güzel ama Sacramento... Ağzıma pelesenk olan bu söz tam anlamıyla bu sezon hakkını vermeye başladı.Her ne kadar eskisi gibi olmasa da Rajon Rondo,çok iyi bir şutör olan Marco Belinelli,nasıl bir skorer olduğunu hepimizin bildiği Rudy Gay ve korkutucu DeMarcus Cousins.Koç ise George Karl... Tüm bunlara rağmen hala PO'nun yakınından bile geçememeleri şaşıracağım hatta güleceğim bir durum olur.Merakla izleyeceğim.

12-Denver Nuggets : Emmanuel Mudiay aldığı eleştirilere rağmen çok sevdiğim bir oyuncu ve Nuggets'a gitmesiyle kariyerinin en olumlu kararını vermiş durumda.Nuggets kadrosu her ne kadar değerli elemanları bünyesinde barındırsa da 2012-2013 sezonunda başarının tekrarlanması çok ama çok zor.

13- Minnesota Timberwolves : Draftın ilk sırasından Karl-Anthony Towns'ı seçerek son 2 yılın ilk sırasını da kadroda bulundurma şerefine erişen Timberwolves artık tüm bunları icraata dökmek zorunda.Kevin Garnett gibi bir tecrübe abidesinin yanına Zach LaVine,Andrew Wiggins ve Towns gibi gençleri yerleştirmeyi başaran Sam Mitchell hesapladığını çarşıda da alırsa bu sezon daha üstleri görebilir.Yaz döneminde yapılan Nemanja Bjelica,Andre Miller ve Tayshaun Prince hamlelerinin de ne kadar güzel olduğuna da değinmek isterim.

14- Portland Trail Blazers : Lige damga vuran Portland kadrosundan geriye kalan tek isim Damian Lillard oldu.Kariyerinde belki de ilk defa bu kadar sorumluluk aldığını hisseden Lillard'ın en büyük suç ortakları Plumlee ve Vonleh olacak gibi duruyor.Yine de Blazers için bu sezon bir şey beklemek yanlış.Hatta tanking bile gelebilir.Lillard tıpkı Joe Johnson gibi istatistik kasacaktır.

15- Los Angeles Lakers : Kobe Bryant'ın son sezonu olması dolayısıyla Lakers cephesi için ayrı bir önem taşıyan bu sezon sanırım yine istedikleri gibi olmayacak.Efsaneye olabilecek en kötü vedayı yapmak için çabalasalar ancak bu kadar olurdu.Drafttan D'Angelo Russell gibi oldukça değerli bir elemanı renklerine katan Lakers, Brandon Bass ve Louis Williams gibi oyuncuları renklerine bağladı.Tüm bunların yanında Metta World Peace LA saflarına yeniden katıldı.Lakers yeni sezonun eğlenceli takımlarından biri olacak.


Son olarak bireysel ödül tahminlerim ; 

MVP : Anthony Davis
Yılın Çaylağı : Justise Winslow 
Yılın Koçu : Kevin McHale
Yılın Savunmacısı : Rudy Gobert ( Davis) 
MIP : Giannis Antetokounmpo