5 Nisan 2015 Pazar

Le Classique : Derbiden Fazlası


Hemen hemen tüm derbiler için "derbiden fazlası" ibaresini kullandığımız için yazının başlığı yeterince ilginizi çekmemiş olabilir ama yazıdan keyif alacağınıza inanıyorum.

Fransa'nın en büyük iki şehrinin ev sahipliğin yaptığı Le Classique sonda kalan her maçıyla hikayeye yeni halka eklemeyi başarıyor.Paris ve Marsilya şehirleri yapısal olarak da birbirinin tamamiyle zıttı iki şehir,öyle ki dünya da her çocuğa gitmesini istediği yeri soracak olsanız %80 ihtimalle Paris cevabı alırsınız.Paris elit halkın yaşadığı bir şehirken,Marsilya çoğunlukla sıradan insanların yaşadığı bir şehirdir.

Her ne kadar Le Classique ismi Real Madrid ve Barcelona'nın karşı karşıya geldiği El Clasico derbisinden esinlenerek bu derbiye verilse de bu derbinin ismi Fransız insanları arasında çoğunlukla "Kuzey-Güney derbisi" olarak geçer.Nedeni basittir,Paris kuzeyde yer alan bir şehirken Marsilya da tam tersine güney de yer alan bir şehirdir.



Rekabet Başlangıcı 

İlk defa 12 Aralık 1971 tarihinde kozlarını paylaşan bu iki takımın mücadelesinde ( ayrıca PSG'nin PSG adıyla ilk resmi sezonudur ) gülen taraf güney cephesi ekibi Marsilya oluyordu.Velodrome da oynanan ilk derbiyi 18.798 taraftar yerinde takip ederken ev sahibi Marsilya rakibini 4-2 ile sürklase ediyordu.Rekabette ki ilk maçların çoğunluğunda Marsilya üstünlüğü görülürken PSG rakibini devirebilmek için tam 4 yıl bekleyecekti.Takvimler 13 Mart 1975'i gösterirken Parc des Princes de oynanan Fransa kupası çeyrek final maçında PSG rakibini 2-0 yenerek rekabette ki ilk galibiyetini alıyordu.Bu galibiyet PSG için ilk adım olsa da ezici üstünlüğe girilecek periyodik dönemin de ilk maçıydı aynı zamanda.Ardından gelen 4 maçta Marsilya'nın bileği bükülmese de 1988 yılına kadar PSG ezeli rakibine ezici bir üstünlük kurmayı başarıyordu.Ancak bu süre diliminde öyle bir maç vardı -ki hala PSG taraftarlarının övündüğü bir maçtır- 8 Ocak 1978 de oynanan maçta PSG rakibini 5-1 yenerek derbi tarihinin en farklı skorunu elde etmeyi başarıyordu.

Karşı karşıya geldikleri maçlar da PSG'nin üstünlüğü göze çarpsa da 1993 ilkbaharı sonunda Marsilya müzesine hem Şampiyonlar Ligi hem de Ligue 1 kupasını koyup duble yapınca rekabette ipler kopma noktasına geliyordu.Ancak sene sonunda Marsilya'nın şike yaptığı kararına varılınca kupa Marsilya'dan alınıp PSG'ye veriliyordu.


Derbinin bu süre zarfında bir kaç revizyona da uğradığını söylemeden geçmeyeyim.Fransız halkı ve hatta dünya arasında popülaritesi git gide yükselen Le Classique'nin daha çok ilgi çekmesi için Canal+ ve Marsilya'nın başkanı Bernard Tapie kolları sıvadı ve hedeflerine ulaştılar.Her ne kadar Marsilya'nın şikeden dolayı Ligue 1 kupası elinden alınsa da Şampiyonlar Ligi onların elinde ki bir başarıydı ve hala "Avrupa da Şampiyon olan tek Fransız" unvanını taşıyorlardı.Ancak bu unvan da çok uzun sürmeyecekti,1996 sezonunda Rapid Wien'i finalde mağlup eder UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı müzesine götüren PSG rakibinin karşısına dikilmeyi başarıyordu.


Çıkan Olaylar

Her derbi de olduğu gibi bu derbide de olaylar bir süreden sonra had safhaya ulaşacaktı.Bernard Tapie ve Canal+'nın derbinin popülaritesini yükseltmek için devreye girdiği ana kadar çok kavgalar yaşanmasa da bu hadiseden sonra iki takım taraftarı arasında ki bağlar bir daha hiç bağlanmamak üzere koptu.İlk patlak veren olay 1995 ilkbaharında Parc des Princes de oynanan maçta çıkan olaylar sebebiyle 146 kişinin tutuklanmasıydı.Ayrıca 9 polis memurunun da yaralandığını belirteyim.Ekim 2000 de Marsilya taraftarı PSG taraftarının saldırısına maruz kalarak felç olurken iki takımın karşı karşıya geldiği maçlardan önce çıkan olaylar sebebiyle yüzlerce insan tutuklanma durumunda kaldı.Şubat 2010 da oynanan maçta PSG taraftarı Yann L. yaralandı ve komaya girdi.Yann L. koma da girdiği yaşam savaşına daha fazla dayanamadı ve 18 Mart da hayata gözlerini yumdu.


İstatistikler

" İki takımın karşı karşıya geldiği 85 maçta 33 PSG galibiyeti 32 Marseille galibiyeti bulunurken 20 de beraberlik bulunuyor. "

" Marseille'nin 27 resmi kupası bulunurken PSG'nin 23 resmi kupası var."

"Derbi de en çok forma giyen oyuncular Steve Mandanda ve Sylvain Armand ( 18 kez ) "

"Derbi de en çok golü bulunan oyuncular Zlatan Ibrahimovic ve Pauleta ( 6 defa ) "

İki takım kozlarını bu akşam TSİ 22.00 da Velodrome da paylaşacak.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder