15 Eylül 2015 Salı

2015-2016 Şampiyonlar Ligi | Tahminler


UEFA Komitesi 18 Eylül 2014 günü Nyon da yaptığı açıklamayla 2015-2016 sezonundaki Şampiyonlar Ligi finalinin Milano da oynanacağını söylediğinde Inter ve Milan taraftarları o statta olup evlerinde kupa kaldırma hayalini kurmaya başlamışlardı bile. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve iki takım da Avrupa vizesi alamadılar.Yazımın konusu ne Inter'in yıllardır süregelen başarısızlığı ne de Milan'ın eski günleri arıyor oluşu. Şampiyonlar Ligi bu akşam başlıyor ve belki de kendimle sene sonunda eğlenmek için tutmayacak(!) tahminlerimi yazıya dökmek istedim.

Kim Kazanır ? = Geçtiğimiz sezon önüne gelen rakibi darmadağın ederek şampiyonluğa ulaşan Barcelona Suarez-Messi ve Neymar üçlüsüyle otoritelere göre en büyük favori konumunda. Ancak ben şampiyonluk yolunda altın tahmini Atletico Madrid'e veriyorum.Roja yaz transfer dönemini verimli geçirdi ve kadrosuna Jackson Martinez,Carrasco,Vietto,Kranevitter,Filipe Luis ve Borre gibi çok yetenekli isimleri kattı.Atletico Madrid'in şampiyonluğa ulaşacağını düşünüyorum.. ( Umarım bu tahminde yanılırım! :) ) 


Hangi Ülkenin Takımları En Başarılı Olur ? = İspanya bu sezon bir ilke imza attı ve 5 takımı birden Avrupa'nın en büyük arenasına yollamayı başardılar.İçlerinden en zor gruba düşen ise aralarına sonradan dahil olan Sevilla oldu. Real Madrid,Barcelona ve Atletico Madrid -ki benim kişisel favorim- gibi takımları düşündüğümüzde İspanya'nın erken bir kura çakışması olmazsa yarı finale üç takım sokacağı aşikar duruyor.Valencia'nın ve Sevilla'nın da gruptan çıkacaklarına inanıyorum.Almanya Bayern ve Wolfsburg dışında pek ümit vaat etmiyor bana.Leverkusen çok güçlü ancak zor bir grup çektiler.En çok merak edilen İngilizler ise bu sezon yine şampiyonluk umuduyla yola çıkıyor. Chelsea'nin içinde bulunduğu rezil durum,Arsenal'in Avrupa fobisini yenememesi,Manchester City'nin Avrupa da ki el ayak bağlanması ve Manchester United'ın da ne kadar hazır olduğu sorusu gibi sorunlar varken şampiyonluk planlarını bir süre daha ertelemek zorundalar.Ben İspanya diyorum.

Sürpriz Takım ? = Üç tane takımım var aslında bu merak edilen yer için.Sergiy Rebrov eşliğinde imkansız denilen şeyleri yapan ve hala yapmak isteyen Dynamo Kyiv ilk sürpriz adayım.Yarmolenko'nun maksimumunu oynaması halinde gruptan çıkacaklarına da inanıyorum. Yaz transfer dönemini sükseli geçiren Valencia diğer bir sürpriz adayım.Kolay ve sıkıcı bir grup gibi gözükse de Lyon,Gent ve Zenit ile aynı grupta yer alacaklar.Maçlardan gelecek kemik seslerini duyar gibiyim! Son olarak ise Malmo. Mucizeyi gerçekleştirerek Şampiyonlar Ligi'ne katılan İsveç ekibi kendini Real Madrid,PSG ve Shakhtar grubunda buldu ama kendilerinin küçümsenmeyecek bir takım olduklarını kanıtlayacaklardır.Son olarak Manchester City'nin de çeyrek finalden ilerisini göreceğine inanıyorum.

Düşüş Adayım ? = Kesin olarak Juventus,çok mu emin konuşuyorum bilmiyorum ama gruptan çıkacaklarına ihtimal vermekte zorlanıyorum.Vidal,Pirlo ve Tevez gibi kadronun en kilit beş elemanından üçünü kaybetmelerinin üstüne çok zor bir gruba düştüler.Son finalisti parlak günler beklemiyor.

Beklediğim,kilit maçlar = Memphis Depay'ın PSV deplasmanına çıkacağı maç , Di Maria'nın Bernabéu tribünlerine merhaba diyeceği maç ve Arsenal-Bayern maçları.

Gol Kralı =  Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi'den başka bir ismi buraya yazmak beni farklı gösterebilir ama bunu yapmak istemiyorum.İkisinden biri olacaktır,plase isim arıyor olsaydım bunlar Neymar ve Antoine Griezmann olurdu.

4 Eylül 2015 Cuma

Florentino Perez Sessizliğini Bozdu


Yaz transfer dönemi boyunca Manchester United da çok iyi bir sezon geçiren David De Gea'yı renklerine bağlamak için uğraş gösteren Real Madrid ( daha doğrusu Florentino Perez ) skandal bir son dakika olayıyla transferi gerçekleştirememişti.Real Madrid Manchester United'ın söz konusu oyuncunun belgeleri geç gönderdiğini söylerken ; Manchester United ise tam aksine Real Madrid'e belgelerin zamanında teslim edildiğini Real Madrid'in belgeleri açamadığını savunmuştu.

İki kulüp arasında yaşanılan bu gerilimin yaratıcısı şüphesiz Real Madrid başkanı Florentino Perez'di.2013-2014 sezonunu Levante ile iyi bir şekilde geride bırakıp,Dünya Kupası'nda da şiirsel maçlar çıkaran Keylor Navas'ı takıma transfer eden Perez bu transferde aynı Navas'ı takas için kullanmak isterken 2 dakikadan fazla düşünmüşmüydü bilemiyorum.2014-2015 sezonunu Iker Casillas'ın gerisinde yedek kulübesinde geçiren Kosta Rika'lı kaleci, kaptanın bu yaz takımdan ayrılışıyla 1.kaleci konumuna gelmişti. ( Az daha elinden alınacaktı. )

Zengin bir iş adamı olan Florentino Perez futbol severlerin aklına parasından daha çok transferlerde yaptığı skandal hatalarla geliyor.Ronaldinho'yu medyatik bir yüze sahip olmadığı için takıma almayan ve onun yerine David Beckham'ı astronomik bir bedele transfer eden Perez, yine aynı dönemlerde Real Madrid takımının bel kemiği Claude Makélélé'yi bir çırpıda satacak kadar gözü karaydı.Yakın dönemde -her ne kadar oyuncuların bireysel isteği de olsa- Mesut Özil ve Angel Di Maria gibi önemli parçaları takımda tutmayan ve satan Florentino Perez ; yine takımın önemli parçalarından Keylor Navas'ı David De Gea transferinin takası olarak kullanmak istedi ama bu sefer futbol perileri ona engel oldu.


Real Madrid taraftarlarının ve Keylor Navas severlerin tepkisini çeken Florentino Perez dün gece "El Larguero" programına konuk oldu ve birçok olaya ışık tuttu.Röportajı aşağıda bulabilirsiniz. ( M=Muhabir ; FP=Florentino Perez ) 

M : Madrid'in kulüp üyelerinin De Gea transferi konusunda bilgilendirilmiş miydi? 
FP : Onlara söyledik.Yayınladığımız bir bildiriyle onları da konu hakkında bilgilendirdik.Transferin son günü ,sürenin bitimine 12 saat kala Manchester United , Jorge Mendes aracılığıyla transferin gerçekleşmesi için görüşmelere başlanabileceğini söylediler.Jose Angel Sanchez Manchester United ile görüştü ve anlaşmaya taraflar yarım saat içinde vardılar.Biz sözleşmeleri hazırladık ve onlara gönderdik.Ancak kimse ilgilenmedi.Manchester United De Gea'nın kulübüyle sözleşme uzatmak istemediğini biliyordu.Sadece spor odaklı bir sorun yoktu,sadece o evine yani İspanya'ya dönme arzusundaydı.

M : Niçin transfer döneminin son gününe kadar beklediniz ? 
FP : Transfer konusunda bizimle görüşmeye niyetleri olmadıkları için görüşmemiz de olmadı.Eğer onlar bize önceden bunu söyleselerdi,yani De Gea'nın satılık olmadığını söyleselerdi biz kararı saygıyla karşılayabilirdik.

M : Ya Pazartesi günkü gelişmeler ? 
FP : Oyuncunun gelmek için çabası vardı ve biz onu bırakamazdık.Saat 13:30 da Manchester United'ın elinde zaten transfer kontratları vardı.Sadece ekonomik düzeltmeler yapılacaktı.

M : Rakamlar sürekli arttı,20 milyona 10 milyon eklendi ? 
FP : Her neyse. Sözleşmeleri düzenledik ve gönderdik.Sözleşmede De Gea için ödenecek miktar ile onların Keylor Navas için ödeyeceği miktar vardı.Onların bunu değerlendirip geri göndermesi 8 saat sürdü.Manchester United'ın burada bir şeyi kasti olarak yaptığını düşünmüyorum,ama şaşırtıcıydı.Büyük bir anlaşma değildi.Doğruyu söyleyebilirim.Bize geri yolladıklarında saat geçmişti ve saate yakalandık.00:02 de sisteme giriş yaptık ve onların belgeleri göndermiş olduğu saat 00:00'ı gösteriyordu.Transferi kamuoyuna kapalı yapmak istedik.FIFA da biz de ve Manchester United da sistemin 23:59:59 da kapandığını biliyor.Transfer döneminin sona ermesinden sonra FIFA'ya belgeleri gönderdik.Talihsiz bir olay yaşadık ama yinede yaptık.Ben kimseyi suçlamak istemiyorum ama neden bir belgenin gönderilmesi 8 saat sürer veya neden transfer görüşmelere başlanabileceği transferin bitimine 12 saat kala bildirilebilir.Bir transferi gerçekleştirmek için kimsenin kapısında yatmak zorunda değiliz.

M : Ne yanlış gitti ? 
FP : Eğer başka bir takım bize gelse ve bizim herhangi bir oyuncumuzu satın almak istese vereceğimiz cevap oyuncunun satılık olmadığı yönünde olurdu.Oyuncuyu satmak istemiyorsanız satmazsınız. İşte United'ın de bize 31 Ağustos'a kadar söylemiş olduğu şey buydu.Onlara bunu önceden söyledik ama hala ilgisiz değildik.İlgimiz bitmediği için girişimlere devam ettik ve transferin önü açıldı.Olan gelişmelerde Manchester United'ın bir art niyeti olduğunu sanmıyorum.Ancak onların bu tarz konularda deneyim eksikliği yaşadığı ortada,tıpkı geçtiğimiz sezon Coentrao ve Athletic Club ile yaşadıklar Ander Herrera transferindeki olaylar gibi.

M : Coentrao derken ? 
FP : De Gea meselesinde yaşanılanlarla aynıydı.Aynı şekilde,aynı gün ve aynı saat içinde her şey oldu,tıpkı De Gea gibi.Onlar yeni bir ekipler ve belli ki bir deneyim eksikleri var.

M : Peki De Gea'nın geleceği hakkında ne diyeceksin ? 
FP : Ne olacağını bilmiyorum.Bir şey söylenecekse de söylemek için çok erken.

M : Ya Navas,o gideceğini biliyor muydu ? 
FP : Navas United'a gideceğini bilmiyordu çünkü bu konuda kimse bir şey bilmiyordu.Sevgilerimiz hala karşılıklı.Keylor'dan özür dileme gibi bir ihtiyacım yok veya ona daha yüksek para teklif etme ihtiyacım da yok.Her şey aynı.Olan oldu ve Keylor artık bunları biliyor.Kimsenin birbirini kırmasına sebep yok.


M : Casillas'ın gidişi ? 
FP : Casillas'a Porto'ya gidişi için yardım ettim,çünkü bize verdikleriyle bunu hak etmişti.Gitmeyi kendisi istedi.Eğer her şey planladığımız gibi giderse Porto ile gelecek yıl Santiago Bernabéu kupasında karşılaşacağız.

M : Sergio Ramos gidecek iddiaları çıktı ama sözleşme uzattı ? 
FP : Ramossuz bir Real Madrid'i hiç düşünmedim veya canlandırmadım.Gitmeyeceğinden emindim,öyle de oldu.

M : Rafael Benitez hakkında ne söyleyeceksin ? 
FP : Rafa Real Madrid için en iyi hoca.Buraya ilk geldiğimde 2009 yılında ona bu görevi vermeyi teklif ettim ama o sıralar Liverpool'daydı.

M : Raul merak ediliyor,kulübe dönmek isterse ? 
FP : Eğer ki Raul kulübe dönmek isterse onun için hep birlikte yer buluruz.Neresi olur bilmiyorum.




Kaynak : Çeviri MARCA,AS ve El Mundo Deportivo'nun metinlerinden çevrilmiştir.