28 Ocak 2015 Çarşamba

Mucize Takım Manchester United


Yeni bir yüzyıla girmeye hazırlandığımız o dönemler de bir İngiliz takımı tarihin en mucize olaylarını gerçekleştirmeye başlamıştı. Mücadele ettiği 4 kulvarın 3'nde başarıya ulaşan Manchester United'ın o sezon da neler yaşadığını bu yazıda daha da yakından inceleyeceğiz.


Sezon Öncesi ve Yapılan Hamleler

Teknik direktör Alex Ferguson ilk geldiği yıllara nazaran 12.senesini geçirdiği Manchester ekibinde işleri yoluna koymayı başarmıştı,ilk başta Old Trafford tribünlerinde duyulan mırıldanmalar artık yerine güçlü tezahüratlara bırakmıştı ve Kırmızı Şeytanlar için her şey yolunda gidiyordu.

1998-1999 sezonuna başlarken Manchester United transfer de çok hareketli saatler yaşamıyordu , kulübün savunma oyuncularından Gary Pallister ile yollar ayrılırken Hollandalı savunma oyuncusu Jaap Stam PSV Eindhoven'den transfer ediliyordu.Parma'dan İsveç'li Jesper Blomqvist'i renklerine bağlayan Kırmızı Şeytanlar John O'Shea ve Dwight Yorke transferleriyle yaz öncesi dönemi tamamlıyordu.



Takvimler 9 Ağustos 1998'i gösterirken Charity Shield kapsamında Arsenal'in karşısına çıkan Manchester United Wembley de 65.000'den fazla seyircinin önünde küçük düşürücü bir sonuç alıyor ve rakibine 3-0 mağlup oluyordu.Alex Ferguson'un her kupaya ne kadar önem verdiğini göz önüne alırsak ( Elbette Avrupa Ligi hariç ) bu kupayı kaybetmek onlar için bir faciaydı,hele ki sezonun başlamasına kısa bir süre kala.


İşler Yoluna Girmeye Başlıyor


Arsenal maçından sadece 3 gün sonra Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmak için ön eleme oynayacak olan Manchester United Polonya ekibi Lodzki ile oynuyordu,İngiltere de 2-0 galip gelip turu aralayan ManU rövanşta berabere kalmasına rağmen gruplara kalıyordu.Şampiyonlar Ligi'nde ise zor bir gruba düşen Kırmızı Şeytanlar'ın rakipleri Alman devi Bayern , Barcelona ve Brondby oluyordu.

Lig de ilk 2 maçta Leicester City ve West Ham ile yenişemeyen Manchester United , Charlton ve Coventry karşısında gelen seri galibiyetlerle puan tablosunda basamakları birer birer çıkmaya başlamıştı.Ancak 20 Eylül de oynanan Arsenal maçını yine 3-0 yitiren Manchester United da aynı rakibe 60 gün için de iki kez kaybetmenin verdiği bir stres başlamıştı.Arsenal maçından sonra ligde çıktıkları 7 maçta da yenilmeyip üstüne 17 puan toplayan Manchester United ligde 2.sıraya yükselmişti.21 Kasım da oynanan maçta Sheffield Wednesday'e mağlup olan Kırmızı Şeytanlar ertesi hafta çıktıkları Leeds maçını Solskjaer,Keane ve Butt'ın golleriyle rakibin 3-2 mağlup ederek o sezon sonunda bir şeyler başaracağının ruhunu bu maçta veriyordu.Ardından gelen Aston Villa-Tottenham ve Chelsea maçlarında berabere kalan Manchester United ; Tottenham maçıyla aldığı liderliği Chelsea maçıyla geri veriyordu.Old Trafford da Middlesbrough'u ağırlayan Manchester United rakibinin 3-0 öne geçmesine rağmen maçı bırakmayıp çabalasa da 3-2 mağlup oluyordu ve ligde ki 3.mağlubiyet geliyordu.Bu onların son yenilgileri olacaktı ama elbette ki kimse bilemezdi.1998 yılının son günlerinde oynanan Nottingham maçını galibiyetle kapatan ManU ardından gelen Chelsea maçını berabere tamamlayarak yılı 4.sırada bitiriyordu.

Şampiyonlar Ligi'nde grubun ilk 2 maçında Barcelona ve Bayern ile yenişemeyen Manchester United Danimarka temsilcisi Brondby'e 2 maçta 11 gol atarak 4 maç sonunda 8 puana yükseliyordu.Nou Camp da oynanan Barcelona maçında tıpkı Old Trafford da olduğu gibi 3-3 berabere kalan Manchester United İngiltere de oynanan Bayern maçını 1-1'lik beraberlikle tamamlıyordu.11 puanlı lider Bayern'in ardından 10 puanla gruptan çıkan Manchester United grup aşamasında yenilgi almamıştı.Manchester United çeyrek finalde İtalyan devi Inter ile karşılaşacaktı.



Lig Kupası 3.tur maçında Bury'i uzatmalar sonunda eleyip 4.tura yükselen Manchester United 4.tur da karşısına çıkan Nottingham Forest'i Solskjaer'in golleriyle devirerek 5.tura çıkıyordu. 5.tur da Londra'ya giden Manchester United Tottenham'a 3-1 boyun eğerek eleniyordu.


Yeni Yıl ve Yükseliş

İngiltere'nin en prestijli kupası olan FA Cup da ligde kendilerini mağlup eden Middlesbrough karşısına çıkan Manchester United rakibin Cole,Irwin ve Giggs'in golleriyle 3-1 mağlup ederek üst tura yükseliyordu.Lige verilen ara 10 Ocak günü son bulurken Manchester United , West Ham ve Leicester karşısında şov yaparak sahadan galip ayrılıyordu.Bu galibiyetlerin morali ile FA Cup da ezeli rakip Liverpool karşısına çıkan Kırmızı Şeytanlar Yorke ve Solskjaer'in son dakika da attığı gollerle 2-1 galip gelerek rakibini sürklase ediyordu.Lig de 3 maçlık bir galibiyet serisi yakalan Manchester United zirveyi de tekrar ele geçiriyordu.

Bu 3 maçlık galibiyet serisinin şüphesiz en efsanesi ise Nottingham Forest deplasmanıdır.6 Şubat 1999 günü Nottingham deplasmanına çıkan Manchester United'lı futbolcuların kendisi dahi böyle rahat bir galibiyet beklemiyorlardı eminim.Solskjaer'in 4 gol atarak yıldızlaştığı maçta Manchester United rakibini 8-1 gibi inanılmaz bir sonuçla mağlup ediyordu !



Ligde zirveyi ele geçiren Manchester United FA Cup 5.turunda karşılaştığı Fulham'i Cole'un golüyle geçerek 6.tura yükseliyordu.FA Cup dönüşü ligde Arsenal ile oynayan Manchester United rakibine yine diş geçiremiyor ama bu sefer de boyun eğmeyip 1-1 berabere kalıyordu.Ligde süregelen Coventry ve Southampton maçlarını kazanıp liderliğini koruduktan sonra İngiliz temsilcisi Avrupa arenasına çıkmaya hazırlanıyordu. 3 Mart günü İngiltere de Inter'i ağırlayan Manchester United rakibini Yorke'nin golleriyle 2-0 mağlup edip rövanş için büyük bir avantaj yakalıyordu. FA Cup 6.tur mücadelesinde Chelsea ile karşılaşan Manchester United ilk maç da 0-0'lık beraberlik elde ediyordu,3 gün sonra yapılan tekrar maçında rakibini 2-0 ile saf dışı bırakan Kırmızı Şeytanlar yarı finalde bu sezon ki belalısı Arsenal ile eşleşiyordu. Ligde zorlu Newcastle deplasmanına giden Manchester ekibi Cole'ın golleriyle zor da olsa 3 puanı alarak İtalya'ya rövanş maçına gidiyordu. Guiseppe Meazza da oynanan maçta Nicola Ventola'nın golüyle öne geçen Inter uzun bir süre 2.golü bulmak için uğraş gösterse de İngiliz temsilcisi son dakikalar da Scholes'ın attığı golle beraberliği sağlıyor ve yarı final biletiyle evine dönüyordu. Yarı final de rakip ise diğer bir İtalyan devi Juventus'du. Juventus geçen sezon Şampiyonlar Ligi'nde final oynamıştı.

Ligde Everton-Wimbledon maçlarından 4 puan çıkarıp liderliğini koruyan Manchester United Şampiyonlar Ligi yarı final ilk maçında sahasında Juventus'u ağırlıyordu.Antonio Conte'nin golüyle öne geçen İtalyan temsilcisi uzun bir süre üstünlüğünü korusa da son dakika da Ryan Giggs'in attığı gol İngilizlerin İtalya'ya son bir umutla gitmesine sebep oluyordu.Bu maçtan 3 gün sonra FA Cup yarı finalinde Arsenal'in karşısına çıkan Manchester United rakibine yine diş geçiremiyor ve 0-0 berabere kalıyordu.3 gün sonra oynanan tekrar maçında 90 dakika da yine aynı senaryoyu yaşıyor ve 1-1 berabere kalıyordu,uzatmalara giden maçı Ryan Giggs'in halen konuşulan harika golüyle 2-1 kazanan Manchester United hem bu sezon ilk defa Arsenal'i ilk defa yenmiş hem de FA Cup finaline yükselmişti. Lige geri dönen Kırmızı Şeytanlar Sheffield Wednesday galibiyetini almış ve yarı final rövanş maçı için Torino'ya uçmuştu. 21 Nisan günü oynanan maça çok hızlı başlayan Juventus golcüsü Filippo Inzaghi'nin golleriyle ilk 10 dakika da 2-0 öne geçerken şoku üstünden çabuk atlatan İngiliz temsilcisi Roy Keane ve Dwight Yorke'nin golleriyle eşitliği sağlıyordu.Mücadelenin bitimine 5 dakika kala zafer golünü Peruzzi'nin Yorke ile girdiği mücadele sonrası kalesini boş bırakmasıyla rahat bir biçimde atan Andy Cole takımına finalin kapısın açıyordu.Final de rakip gruplar da karşılarına dikilen Bayern Munich'di.



3 Kupa İle Biten Büyüleyici Sezon


Lige geri dönen Manchester United Leeds deplasmanında berabere kalarak zirveyi kaybediyordu.Sonra ki hafta oynanan Aston Villa maçını kazansa da Liverpool maçında da berabere kalan Manchester United şampiyonluk yolunda önemli bir yara alıyordu.Manchester United'ın ezeli rakibi Liverpool'a diş geçiremediği gün , şampiyonluk yolunda ki en büyük rakibi Arsenal en büyük Tottenham'ı 3-1 mağlup ediyordu. ( kaderin ilginç bir tesadüfü mü diyelim ) 36.hafta sona erdiğinde Arsenal 75 puanla zirvede yer alırken , 1 maçı eksik Manchester United 72 puanla rakibinin hemen arkasındaydı.Onların hemen arkasında bulunan ama kimsenin şans tanımadığı Chelsea ise 71 puanla 3.sıradaydı. Erteleme maçında 9 Mayıs günü Middlesbrough ile karşılaşan Kırmızı Şeytanlar Dwight Yorke'nin attığı golle rakibini 1-0 yenerek liderliğe yükseliyordu.

37.hafta 11 Mayıs günü başlarken Arsenal Leeds deplasmanında Hasselbaink'in attığı golle 1-0 mağlup olarak şampiyonluk yolunda çok büyük bir yara alıyordu.Ertesi gün Blackburn deplasmanında sahne alan Manchester United bu büyük fırsatı tepiyor ve 0-0 berabere kalarak şampiyon olma şansını son haftaya bırakıyordu.3.sırada ki Chelsea ise Tottenham ile 2-2 berabere kalarak matematiksel olarak şampiyon olma şansını kaybediyordu.

16 Mayıs günü Premier League'in şampiyonu belli olacaktı ve santralar yapılmadan önce puan durumu şu şekildeydi.

1 - Manchester United ; 76 Puan
2 - Arsenal ; 75 Puan

Arsenal Aston Villa'yı konuk edecekken ; Manchester United ise Arsenal'in en büyük düşmanı Tottenham'ı sahasında ağırlayacaktı.Gelin o efsane günü tekrar yaşarmış gibi anlatalım ,

dk 1 ' Old Trafford ve Highbury de maçlar başlıyor.

dk 24 ' Manchester savunmasına doğru atılan uzun topa hareketlenen Les Ferdinand öne çıkan Schmeichel'in üzerinden aşırtarak Tottenham'ı deplasmanda 1-0 öne geçiriyor.

dk 42' Golden sonra ataklarını iyice sıklaştıran Manchester United da yayın üstünde topla buluşan Scholes pasını sağ çaprazda ki Beckham'a aktarıyor,topa düzgün vuran Beckham Old Trafford da beraberliği sağlıyor.

Highbury de ilk yarı 0-0 ; Old Trafford da ise 1-1 tamamlanıyor. Bu sonuçlara göre Manchester United şampiyon.

dk 47' Ceza sahası içinde topla buluşan Andy Cole üzerine doğru gelen Ian Walker'ın üzerinden çok düzgün bir aşırtma vuruş yaparak takımını öne geçiriyor.

dk 66' Highbury de Arsenal sonunda aradığı golü buluyor , Kanu attığı golle takımını 1-0 öne geçiriyor ama Old Trafford'dan gelen haberler onların da istediği gibi değil.

Old Trafford da son düdük çalarken Manchester United rakibini 2-1 mağlup ederek şampiyon olmayı başarıyor ve önümüzde ki günlerde oynayacakları 2 final öncesi büyük bir moral depoluyordu.



22 Mayıs günü Wembley de FA Cup finalinde Newcastle'ın karşısına çıkan Kırmızı Şeytanlar 79.000 kişinin yerinde izlediği mücadeleyi Teddy Sheringham ve Paul Scholes'ın golleriyle 2-0 kazanarak sezonun 2.kupasını da kazanıyordu.



Mucize Maç

26 Mayıs 1999 günü Nou Camp sadece o sezonun değil futbol tarihinin en efsane maçlarından birine imza atmaya hazırlanıyordu.Gün sonunda olacaklara kimse akıl sıra erdiremezken acının sevincin hüznün bir arada yaşandığı bir maç izliyorduk.


Alex Ferguson o gün ki maça en önemli öğrencilerinden olan Roy Keane'den yoksun çıkarken yine de galibiyeti alacağına inanıyordu.Onun dünyasında kaybetmek yoktu.

5.dakika da kazanılan serbest vuruş da topun gerisine geçen Mario Basler, Schmeichel'in koruduğu kaleye düzgün bir vuruş yollayarak takımını 1-0 öne geçiriyordu.  Son dakikalara kadar Bayern kalesinde gol kovalayan İngiliz temsilcisinde son umutlar Sheringham ve Solskjaer de oyuna giriyordu.Artık son dakikalara girerken tribünde ki Alman taraftarlar çoktan zafer kutlamalarına başlamıştı..! 

Artık duraklamalar oynanırken Manchester United köşe vuruşu kazanıyordu, kaybedeceği bir şey kalmayan İngiliz ekibinde Peter Schmeichel da kalesini terk etmiş Bayern ceza sahasında gol arıyordu.Çeyrek daire de duran adam David Beckham'dı. Kullandığı korneri Bayern savunması uzaklaştırmıştı ; Giggs'in ceza sahasının hemen dışından vurduğu topu kontrol etmeden kaleye yüzünü döner dönmez vuran Teddy Sheringham eşitliği getiren golü atmıştı,evet skora denge gelmişti ! Bayern'in içine düştüğü durumu en iyi anlatan tablo ise Matthaus'un surat ifadesiydi.

90+3 oynanırken Manchester United bir köşe vuruşu daha kazanmıştı,topu yine ceza sahasına kesen isim David Beckham olacaktı. Ön direğe topu yollayan Beckham'ın ortasını Sheringham kafasıyla arka direğe aşırtırken Solskjaer sağ ayağıyla topa dokunuyor ve bir mucizeyi gerçekleştiriyordu.Duraklamalara 1-0 geride giren Manchester United maç bittiğinde skor tabelasında 2-1 önde olan taraftı. 



Collina son düdüğü çalıyor ve Manchester United resmen Avrupa'nın en büyüğü oluyordu . ! İngilizlerde büyük bir sevinç hakimken ; Almanlar da hüzün had safhadaydı. Öyle ki Kuffour yerleri yumrukluyordu...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder